Stavba kurníku a výběhu ve svahu pro asi 15slepic
Stavba kurníku a výběhu ve svahu pro asi 15slepic
Zdokumentoval jsem stavbu našeho zařízení pro chov slepic. Začínaly jsme na holé louce kde nebylo nic připraveno. Ukázala se část pozemku pod ořechem jako vhodná. Nabídne tak létě přirozený stín a částečný úkryt před dravci pod oblohou. (U sousedů útočí dravci pravidelně na sítě)
Museli jsem vyčistit část pozemku od původní dosloužilé stavby neznámé povahy (základy) Odpadků a povalujících se kamenů.
Vyvrtali jsme a vytyčili tak zákládní půdorys výběhu
Na slupy jsem zvolik kovové trubky co dům dal a lešenářské trubky. Posvařovat do potřebných délek a natřít. Levné silnostěnné budoou sloužit ještě dlouhé léta. Cena barvy a práce. Bezkonkureční poměr cena/výkon!
Mezi trubky jsem se rozhodl vybetonovat takový patník. Jistota před podhrabáním predátora. Dlouhá životnost bez údržby. Byla to práce ale zatím nelituji.
Čím více se blíží člověk k finiši nějaké dílčí části tím více je to těžší.
Před brankou pevná půda pod noha, v zimě bude asi všude kluzko.
Kurník bude stát na nohách. Bude tak izolován od zemní vlhkosti a vydrží tak dlouhá léta. Patka značně naddimenzovaná. Lituji toho kdo to bude jednou bourat.
Slepičky budou chodit ven tímto otvorem mimo svůj domácí výběh.
Natahování pletiva je pakárna. Nesnáším pletivo. Není drahé, je spolehlivé.
Trochu jsem zapoměl ale nakonec dovedl pod kurník i vodu a elektřinu. (Svícení a napájení)
Kurník jsem začas stavět nanečisto mimo kurníkoviště.
Pomosná kostra ze dřevěných hranolku a plášť lamino desky z dosloužilého kancelářského nábytku. Je to betelný a nevystřelí cena zbytečně do vesmíru.
Pak už jenom rozebrat a složit na svém místě.
Našlo se plno zbytků polystyrénu, kurník tak dostane zateplení 10cm (proč ne). Navrch přijde omítka a bude to trvanlivé
Samozavírací gravitační mechanizmus na branku.